Att fotografera fyrverkerier

För det första behöver du ett stativ och gärna en fjärrutlösare. Kameran ställer du in på bulb-läget, då sätter du kameran på manuellt läge och sedan skruvar på ”ratten” du ändrar slutartid med till du kommer till bulb-läget. Vissa kameror har dock bulb som läge på ratten där man väljer mellan auto, manuell, AV osv.

Såhär kan en ratten på en kamera se ut och B:et står för bulb. Men det är som sagt bara vissa kameramodeller som har detta på den ratten.

Då börjar kameran ta bilden när du först trycker av och slutar inte förrän du trycker en gång till. Slutartiden blir alltså så lång som du vill ha den. Därför är det bra att ha en fjärrutlösare till detta, för att minska kameraskak när man trycker på avtryckaren.

Ett måste är som sagt ett stativ då det är långa slutartider vi kommer att använda oss av. Står inte kameran stilla så kommer bilderna att bli suddiga. Det ska helst vara ett trebensstativ.

En sak vi inte får glömma nu är att man måste ställa in manuell fokus. Eftersom det är så mörkt ute kan objektivet få svårt att hitta fokus därför ställer vi in det manuellt. ISO-talet ska vara lågt inställt för att undvika brusiga bilder. Bländaren ska vara på ett medelhögttal. Mellan f.8 och f.16 kan vara lagom men man får prova sig fram lite.

En sak till som nu är viktigt är att kika runt omkring dig, vart smäller det? Vart finns fyrverkerierna? Självklart måste du rikta dig mot där det kommer mest då är det enklast att få med en på bild. Börja med att titta på fyrverkerierna genom din kamera och fokusera så det blir skarpt.

Nu är det bara att köra! Tryck av innan fyrverkeriet smäller och klicka av när det är slut. Prova dig fram lite, du kan ju ha längre slutartid och få med flera fyrverkerier på samma bild.

Jag har använt mig av följande metod för att ta denna bild!
Av Malin Wallberg
www.mwphotos.se &
www.facebook.com/FotografMalinWallberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*