Varför blir mina bilder suddiga med stativ?

Meningen med att använda stativ är att ge den stabilitet som krävs för att bilder ska bli skarpa även med längre slutartid. Stativ är till både för proffs och nybörjare och de ger fotografering en helt annan dimension oavsett varför du pysslar med fotografi. Nu händer det ändå att nybörjare upplever att bilderna blir suddiga med stativ vilket kan kännas rätt hopplöst. Innan man lägger hela skulden på stativet så ska man förstås gå igenom kamerans funktioner ordentligt och vara noga med att den verkligen fungerar och används som den ska.

Ett stativ som rör på sig

Billiga stativ är inte alltid en så bra lösning som de först verkar. Om stativet inte ger rätt stabilitet så kommer detta att märkas i bilderna. Det är därför som bra stativmärken som Weifeng har ett inbyggt vattenpass. På detta ser du direkt om stativet ändrat ställning. Det ska det förstås inte göra såvida du inte arrangerar om läget! Dåliga stativ kan helt klart svaja men kom ihåg att du även måste skaffa rätt typ av stativ för din kameras vikt. Grundregeln gör gällande att ett tyngre stativ även klarar av tyngre kameror, men det finns nya lättare varianter som också kan användas för tyngre kamerautrustning.

Mittpelaren

En viktig detalj att kontrollera om du upplever att dina bilder blir suddiga med stativ är mittpelaren. Mittpelaren är den rörliga delen som du kan justera för höjden på ditt stativ. Om mittpelaren står i maxat läge så kan detta leda till viss svajning. Därför ska man helst skaffa stativ som har rätt höjdläge utan att man måste dra ut mittpelaren till max. Rent praktiskt betyder det att du inte ska förvänta dig av ett bordsstativ att fungera som ett större trebensstativ, och se även till att du skaffar rätt stativ för din fotografering redan från start.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*