Hur använder man ett stativ?

Ett kamerastativ är en viktig investering för den som vill fotografera med bättre resultat. Då man börjar använda ett stativ så kan det tyckas lite besvärligt att montera på kameran och komma igång. Visst kan en nybörjare uppfatta ett stativ som lite krångligt, men om du skaffar ett bra stativ så ska det inte vara svårt att använda det, fast som med alla andra produkter så ska man alltid läsa bruksanvisningen innan man sätter igång!

Ett stativ för alla kameror

Om du skaffar bra stativ från välkända stativmärken som Fancier så kan du räkna med att de kommer att passa den kamera som du har. På undersidan av din kamera kan du se ett litet skruvhål som är standardmetoden för att fästa kameran till stativet. Själva stativet kan förstås ha många fler finesser beroende på hur du vill använda det. Det enklaste är att fästa kameran direkt till stativet och använda det i en enda riktning. Ofta finns det på stativet en avtagbar platta som du fäster din kamera på.

Kulled och rörlighet

Kulled betyder att man fäster kameran till ett stativ vars topp är rörlig. Det betyder att du kan använda stativet för att fotografera i olika vinklar samtidigt som du behåller stabiliteten. Själva tekniken för att fästa kameran till kulled är lika enkel som vanligt men chansa inte! Innan du ens funderar på att skruva på din kamera till ett stativ så ska du säkra dig om att du verkligen vecklat ut det som du ska. Skulle någon skruv eller funktion på stativet inte vara på plats så kan ett plötsligt fall bli en trist upplevelse.

För att bli vän med ditt stativ så bör du alltså först lära dig hur stativet fungerar utan kamera. Om du är total nybörjare på att använda kamera stativ så är det ett gott råd att fästa kameran till stativet över en soffa eller säng tills du känner dig säker på hur man använder ett stativ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*