Hur lätt kan ett stativ vara utan att bli rangligt?

Ett bra stativ kan inte vara viktlöst för då blir det snarare fråga om en konstruktion som funkar liksom ett hus byggt av tändstickor. Det låter som ett skämt, men tyvärr så finns det en hel del lättviktsstativ på marknaden som bara kan beskrivas på detta sätt. Så hur lätt kan ett stativ vara utan att bli rangligt? Det här är en viktig fråga att ställa då du söker efter kamerastativ som ska vara till för fotografering där du måste bära med dig alla prylarna.

Fördelen med ett lätt stativ

Man kan inte sticka under stol med att lätta stativ har vissa fördelar. Då du ska bege dig ut på flera dagars fotografering så kommer det att göra skillnad om stativet väger 3 eller 1 kg. Det finns riktigt bra stativ från märken som Fancier som klarar av att kombinera lätthet med det stöd som du eftersöker, men du ska givetvis ta reda på vilken typ av kameror som stativet är lämpat för. Om din kameras vikt är alltför stor för stativet så kommer du inte att kunna använda stativet oavsett hur lätt det är att ta med sig!

Det är inte bara vikten som räknas

Riktigt bra stativ kan vara lättviktiga men ändå fungera fint och ge den stabilitet som du behöver. Har stativet en krok undertill så kan du till exempel hänga en väska där och då får stativet genast en helt annan tyngd. Man måste alltså tänka kreativt och inse att ett stativ som kanske inte i första hand är menat för naturfotografering ändå kan fungera om det har rätt finesser. Oavsett vilket stativ du till sist väljer inom genren lättviktiga stativ så kommer du alltid att tjäna på att köpa kvalitet och inte gå på produkter som lovar guld och gröna skogar. Med lite sunt förnuft och smart planering så kan ett lättviktigt stativ ge dig den stabilitet du behöver! Så svaret på frågan om hur lätt ett stativ kan vara utan att bli rangligt är helt enkelt hur lätt som helst så länge det håller hög kvalitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*