Allmän fakta

Hur väljer man ett stativ?

Ett kamerastativ är ett viktigt redskap för den som vill ta sin hobby till nästa nivå samt för den som lever av att föreviga världen. När man ska välja ett stativ så finns det mycket att ta ställning till och det finns inte ett svar på märke och modell som passar alla. Oberoende av hur mycket du kommer att använda ditt stativ så är de följande punkterna viktiga att tänka på innan du väljer ett stativ:

Ett bra stativ som håller

Ett bra stativ fungerar idag och många år framöver. Det betyder att du ska kunna fälla ihop det och veckla ut det varje dag under flera år, utan att fästen blir svaga och ger vika. Av den här anledningen är det smart att välja ett stativ från kvalitetsmärken som till exempel Fancier.

Lätt men inte svagt

Om du behöver ta med dig stativet så är det förstås bra om det håller en lätt vikt och går att fälla ihop för lätt transport. Idag finns det utmärkta stativ som är både lätta och hållbara, men balansen kan vara hårfin så det kan vara bättre att välja ett stativ som är en aning tyngre än det som har samma vikt som ett blad ur din morgontidning!

Rörelse

Stativ är ju till för att hålla kameran på plats så att du slipper rörelseoskärpa och får möjlighet att jobba med längre slutartid för intressanta bilder. Det ska dock gå att röra kameran på själva stativet. Det här kan man göra med stativ med kulled och vridfunktion. Ibland går det till och med att vrida på själva benen på stativet för att komma åt rätt vinkel.

Små stativ

Om du behöver ett litet stativ så är det bättre att sikta på ett ministativ än att köpa ett stort trebensstativ som går att kraftigt förminska. Ministativ är speciellt utformade för fotografering där kreativitet krävs och då man behöver få kameran i rätt position för att fånga unika bilder.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*