Att köpa stativ

Vad ska man tänka på innan man köper stativ?

Innan man köper ett stativ så finns det en hel del att tänka på. Stativ är en tillgång för den som vill fotografera på ett professionellt sätt men man behöver inte alls vara proffsfotograf för att förstå hur man använder ett stativ på rätt sätt. Bland det viktigaste att tänka på innan man skaffar ett stativ är om det passar den kamera man kommer att använda. Sedan bör man också fundera på var man kommer att behöva stativet.

Passar stativet din kamera?

En nybörjare inser att de flesta stativ passar alla kameror på så vis att man kan fästa det via det lilla skruvhålet som är standard hos de flesta kameramodeller. Nu finns det dock kameror som faktiskt inte har ett speciellt hål eller ett fäste för stativet. Om du till exempel fotograferar mycket med en avancerad mobiltelefon så kan du inte räkna med att varje stativ kommer att passa. I det här läget kanske du kommer att behöva köpa tillägg som gör att du lätt kan fästa din kamera till stativet.

Det är också viktigt att ta reda på om stativet klarar av din kameras vikt innan du köper det. Det här ska man aldrig chansa med eftersom ett stativ som inte klarar av kamerans vikt inte kommer att fungera som det ska, och kanske till och med ger vika under kameran med trista konsekvenser som följd.

Studio eller på olika platser

Om du fotograferar i en studio så är stativets vikt kanske inte så viktigt men för den som gärna reser med sin kamera så är det smart att hitta stativ som är lätta att packa och ta med sig. Stativmärken som Fancier har flera olika lösningar för stativ som man lätt kan ta med sig då det ska fotograferas utomhus eller då man måste resa med sin kamerautrustning.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*