Stativ för naturfotografering

Då man ska välja ett stativ för naturfotografering så finns det tre viktiga punkter att beakta. Dessa är att stativet ska vara prisvärt, att det ska vara lätt att bära och så givetvis att det ska ge den stabilitet man eftersöker för naturfotografering. Då det bär av till skog och mark så ser förutsättningarna annorlunda ut än när man fotograferar på en plats med någon form av golv. Trots att naturfotografering ställer höga krav på stativ och fotograf så finns det ingen anledning att nöja sig med näst bäst!

Lätt att använda

Ett stativ för naturfotografering måste vara lätt att använda. Det är till exempel bra om det finns en avtagbar platta där man snabbt kan fästa kameran till stativet. På samma sätt måste stativet vara lätt att hantera utan alltför många olika skruvar och fästen som kan krångla till en naturfotografering.

Lätt att bära

Stativ för naturfotografering får heller inte vara för tunga. Idag finns det bra alternativ från stativmärken som Fancier där man även sett till att stativet är greppvänligt då det är samlat, för lätt transport. Man måste förstås se till att stativet är lätt men av god kvalitet så att det verkligen erbjuder stabilitet då det vecklas ut. De bästa stativen har ben som tar upp vibrationer så att dina bilder inte drabbas av de rörelser som ojämn mark kan ge upphov till. Innan du köper ett stativ för naturfotografering så måste du kontrollera att stativet kan hantera din tyngsta kamera.

Kreativa lösningar

Ett vanligt trebensstativ för naturfotografering ska klara av påfrestningar utan att böjas men ibland kan det vara spännande att jobba med ett stativ som är böjbart. I denna kategori finner vi till exempel det klängbara stativet från Brilliant som man kan fästa runt en trädgren! Om du är seriös och vill utveckla din kunskap så är ett stativ för naturfotografering en bra investering som dessutom ger inspiration och bilder som håller måttet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*