Vad bör man veta om studiostativ?

Med studiostativ så kan man fotografera professionellt i en studio och egentligen krävs det inte särskilt mycket för att göra fotograferingen smidigare och bättre. Det finns studiostativ för reflexer av olika slag, bakgrunder och givetvis för blixtar. Innan man skaffar studiostativ så är det bra att ta reda på vilka man verkligen behöver och vad man kan göra för att lösa problem med ljussättning utan att för den sakens skull behöva köpa 20 olika studiostativ.

Små medel för stora skillnader

Studiostativ är viktiga då man vill få till rätt ljussättning vid en fotografering. Då du ska ta en enkel bild av en person som sitter vid ett bord så kan du använda dig av studiostativ för att få bättre ljus med paraply och reflexskärmar. Ett smart tips för att vinkla detta ljus till de delar av personens ansikte som annars lätt hamnar i skugga, som under hakan, är att man lägger ett reflekterande material på bordet. Det räcker med en enkel vit pappskiva från din pappershandel för att bättre fånga upp ljuset som reflekteras från stativet med reflexskärmen.

Övning ger färdighet

Det är viktigt att veta att studiostativ inte kommer att göra jobbet åt dig. Du måste lära dig hur du ska använda varje stativ för ljussättning och även för bakgrunder. Den som pysslar med fotografi njuter av denna process och finner egna knep för hur ljuset kan göras mjukare eller skarpare med hjälp av studiostativ. Det är att rekommendera att du övar med olika studiostativ och fokuserar på en teknik åt gången. Då du ser möjligheterna med varje studiostativ så kommer du även att förstå hur du ska kombinera dina stativ på ett sätt som ger bra resultat. Därför är det smart att börja med några få studiostativ och endast öka på med fler hjälpmedel då du ser att du funnit en fungerande rutin för ditt arbete i studion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*