Olika typer av studiostativ

Studiostativ ska inte förväxlas med vanliga kamerastativ. I en studio behöver man både studiostativ och kamerastativ men man kan minska antalet stativ genom att skaffa bra produkter. Det finns nämligen bra stativ som klarar av olika slags uppgifter och det samtidigt! Innan man skaffar ett nytt stativ till sin studio så är det viktigt att fundera på vad man ska använda det till så att man verkligen kan skaffa rätt produkt.

Bakgrundsstativ

Ett bakgrundsstativ är ett viktigt studiostativ då man ska fotografera sådant som behöver en jämn bakgrund. Det kan till exempel handla om porträttfoto där man inte vill få in en massa skuggor och störande element bakom personen som man fotograferar. Ett bra stativ för bakgrunder ska klara av att hålla upp tyg och det bör vara tillräckligt stort för att kunna täcka höjder på omkring 2 meter samt bredd upp till 3 meter.

Klämmor

I studion är klämmor fotografens bästa vänner. Klämmor tillhör gruppen studiostativ, och man behöver dessa för att komplettera i stort sett varenda typ av stativ som man använder i en studio. Då man ska skaffa klämmor till sin studio så ska man vara noga med att köpa klämmor med fästen som passar de stativ man redan har.

Studiostativ och hållare

Det finns studiostativ som kan komma upp i riktigt höga höjder och samtidigt behålla stabiliteten. Kraftiga studiostativ som kan klara flera kilo är viktiga att ha då man behöver fästa blixt med softbox på ett stativ. Dessutom är de rediga och lätta att jobba med. Om man ska köpa en reflexarmhållare så är det också bra om man har tillgång till ett större stativ eftersom lägre stativ inte klarar av en normal reflexskärm på högre höjd. Med tanke på detta så är det verkligen klokt att planera sina köp av stativ på ett sätt som gör att man kan använda produkterna effektivt och inte behöva köpa ett nytt stativ bara för att det man har är för klent för en reflexskärm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*