Hur tar man hand om ett stativ?

Det är viktigt att ta hand om ett stativ på rätt sätt så att det håller längre. Dels så ska man tänka på hur man förvarar sitt stativ, och dels så kan det vara läge att rengöra ett stativ som blivit mycket dammigt eller smutsigt. Ju mer man använder sitt stativ, desto större blir behovet av att ta hand om det väl för att det ska förbli ett troget redskap för fotografering som man alltid kan lita på.

Så rengör man ett stativ

Efter en fotografering i skogen eller på stranden så är ett stativ ofta fullt av sand och smuts. Kameran har förhoppningsvis undgått kontakt med sand och jord, men ett stativ kan inte undgå att bli smutsigt då man fotograferar utomhus. Det är dock ganska enkelt att rengöra ett stativ. Om du har tillgång till slang och vatten så kan du snabbt duscha av det utomhus på en balkong eller altan, annars går det lika bra hemma i duschen.

Börja med fötterna på stativet och veckla sedan ut stativet till dess fulla kapacitet. Duscha bort sand och smuts och torka sedan av stativet med en handduk. Det är viktigt att stativet får torka ordentligt så lämna det i maximum läge tills det har torkat, innan du packar ihop det igen.

Smart förvaring

För att ta hand om ett stativ på rätt sätt så ska man också se till att förvara det i ett utrymme utan tunga saker som kan skada stativet. Man ska till exempel inte lägga stativet längst ner i en garderob där man kanske senare glömmer bort att stativet finns på golvet då man hivar in en tung låda. Det är bättre att förvara ett stativ på en plats där det inte riskerar att komma i kläm. Dessutom bör man använda en låda eller påse för att undvika att stativet blir dammigt då man inte använder det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*