Brastativ

Fakta & artiklar om kamerastativ

Enbensstativ minskar rörelseoskärpa

För några veckor sedan fick jag hem ett enbensstativ från kamda.se som jag nu har testat. Stativet mäter 68cm hopfällt vilket gör det relativt enkelt att ta med sig. I fullhöjd mäter stativet 175cm vilket jag tycker är jättebra, då slipper man böja sig för att komma i rätt höjd.

Man kan låsa stativet på vilken höjd som helst mellan 68cm och 175cm, med hjälp av tre ”skruvar” som reglerar de fyra sektionerna, när jag använde stativet så hade jag det inte helt utfällt.

Det första jag reagerade på när jag packade upp stativet var att det var ganska tungt, på ett positivt sätt, det kändes stadigt. Att man får med sig en väska till stativet är också otroligt skönt när man ska ha med sig stativet på en fotorunda.

Helhetsbilden av stativet är positivt, det är en avlastning när man fotar med en tung systemkamera (maxbelastning 5kg) plus att man får ett extra stöd när man håller i kameran. Stativet har en kulled högst upp som gör att det är enkelt att vinkla kameran så som man vill, den kulleden går även att låsa så att den inte råkar vicka till. Precis bredvid där man fäster kameran så finns ett litet vattenpass vilket jag uppskattar, då ser man enkelt om ”stativhuvudet” är rakt eller inte.

Jag tycker att det var enklare att ta bilder utan rörelseoskärpa med stöd av enbensstativet, bilderna nedanför är båda tagna med slutartid 1/4s och den till vänster är tagen med kameran på stativet, den till höger är utan stativ.

För att göra en snabb jämförelse med ett trebensstativ så kan jag konstatera att det går fort att få upp  enbensstativet på plats vilket gör det smidigare än ett trebensstativ. Däremot kan man inte tro att man kan fota med jättelånga slutartider, eftersom det är du som är andra och tredje benet och håller enbensstativet uppe, vill man ha slutaren öppen i några sekunder så krävs alltså ett trebensstativ (gärna trådutlösare/fjärrutlösare också).

Jag testar enbensstativet.

Av: Annie Fredriksson
http://blogg.anniesfotografier.se

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*