Enbensstativ

Med ett enbensstativ drar man nytta av ökad stabilitet för att eliminera rörelseoskärpa, samtidigt som man kan ta sig fram på ett helt annat sätt än vad som är fallet med ett trebensstativ. Enbensstativ ser litegrand ut som en stafettpinne och det här är också ett smart val om man till exempel sysslar med sportfotografering. Man kan även fästa ett enbensstativ till sin kropp och själv utgöra stativet!

Fördelar med ett enbensstativ
Enebensstativ kallas också för monopod och de har många fördelar för den som vill utveckla sin fotografering. Dels är de så pass enkla att använda, och i och med att man inte behöver veckla ihop tre olika ben så blir det lätt att förvara och ta med sig en monopod. Då man ska ta bilder med lång slutartid och det inte fungerar att använda ett vanligt trebensstativ, så är ett enbensstativ ett bra alternativ. Man kan förstås inte räkna med samma stabilitet som den man får från ett fristående stativ, men skillnaden är så pass stor att det lönar sig med en monopod.

Då ett enbensstativ får fler ben
En monopod behöver inte förbli ett enbensstativ eftersom man kan använda den på så många olika sätt. Om du till exempel fäster ditt enbesstativ i bältet så är det ju rent praktiskt inte längre ett stativ med ett ben. Dina ben utgör nu basen för stativet och genom att röra dig på rätt sätt så kan du påverka dina bilder. Man kan också luta ett enbensstativ mot en fast yta vilket gör att det bli till ett tvåbensstativ. Företag som Fancier, tillverkar enbensstativ med kulled som gör att man kan vinkla kameran för flexiblare fotografering. De har även monopodstativ som består av flera sektioner som enkelt kan skjutas ihop för förvaring och transport.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*