Hur fäster man en kamera på ett stativ?

Det är viktigt att man fäster sin kamera på stativet på rätt sätt. Om kameran inte sitter fast som den ska så kan den vicka eller röra sig vilket gör att stativet inte kan ge den stabilitet som eftersöks. Dessutom kan en felaktig montering av kamera till stativ leda till att kameran till sist faller mot marken! För att fästa sin kamera på ett stativ bör man vara noggrann och alltid ta en titt på bruksanvisningen för ett nytt bra stativ.

Spara bruksanvisningen!

Nybörjare brukar vara bra på att spara bruksanvisningen för ett nytt stativ och det här är något som alla bör göra. Man ska nämligen aldrig räkna med att alla stativ fungerar precis likadant. Visst brukar det vara så att du ska fästa den övre plattan från stativet till undersidan av din kamera med en skruv men det finns undantag. Du kan dock vara ganska säker på att de flesta stativ är kompatibla med din kamera men det här är förstås något man alltid ska kontrollera innan man köper sitt stativ.

Inga hårda tag

Då du ska fästa en kamera på ett stativ så ska du undvika kraft och hårda tag. Moderna och bra stativ från märken som Fancier kräver ingen styrka för att kameran ska komma på plats. Om du upptäcker att du svettas eller får märken i händerna av att montera på kamera och platta på stativet så gör du inte rätt! Stativ ska hanteras varsamt. Då kommer de att hålla länge och ge dig de resultat som du förväntar dig.

Då det behövs specialstativ

Det händer förstås att man behöver specialstativ som har extra fästen för till exempel blixt eller andra hjälpmedel. Som nybörjare kan man skaffa ett stativ av kvalitet där det finns möjlighet att lägga till funktioner om det skulle behövas. Det är viktigt att förstå att det ligger mycket utveckling och design bakom bra stativ. Man ska inte själv mixtra med sitt stativ för att få det att fungera som stativ, klädkrok, fotstöd och kaffekokare på en och samma gång. Skaffa ett stativ som har de egenskaperna som du är ute efter och montera din kamera enligt de funktioner som stativet erbjuder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*