Filma med stativ

Vilka stativ kan man använda för filmning?

Om man filmar med en kamera i handen så är det mycket svårt att undvika skakningar som kan påverka filmen på ett negativt sätt. Man behöver ju inte skapa film för vita duken för att vilja få filmer som är behagliga att se på. Då man använder ett stativ för filmning så blir resultatet genast mycket bättre, och man slipper de där ryckiga rörelserna som ingen gillar att se. För att veta vilka stativ man kan använda för filmning så är det bra att ha lite koll på vad som blir aktuellt just då man filmar.

Viktigt med stativ för filmning

Det första man bör tänka på då man vill skaffa stativ för video är att det bör ha en arm. Den här armen bör göra det möjligt att mjukt vrida stativet för att kunna filma i flera vinklar, gå från scen till scen, utan att det blir ryckigt. Det finns bra val för stativ för filmning från märken som Fancier som har den här typen av arm för enkel vridning under filmning.

En annan viktig detalj med stativ för filmning är att man bör kunna se om stativet står rakt. Det här är nämligen ytterligare en faktor som kommer att påverka filmen och det ska inte vara så att stativet står ojämnt eller plötsligt blir ojämnt utan att du märker det. Stativ från märken som Weifeng har ett inbyggt vattenpass som hjälper till med denna viktiga detalj.

Det är också bra om stativet för filmning har justeringar för hur mycket friktion som uppstår under rörelsemoment. Då man kan justera friktionen så kan man gå från en scen till en annan med en kamerarörelse vilket ger bättre kvalitet på filmupplevelsen.

Det gäller alltså att skaffa ett stativ för video som lever upp till dessa grundläggande krav, men sedan finns det alltid en massa spännande finesser som kan göra filmningen riktigt proffsig!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*