Fördelar med att använda ett kamerastativ

Fördelar med att använda ett kamerastativ
Ett kamerastativ använder du för att maximera skärpan i dina bilder. Då kan du fota med längre slutartider utan att få oskarpa bilder eftersom kameran står stadigt på ett stativ under tiden du trycker av bilden. Ett kamerastativ används också med fördel om du behöver ha händerna fria när du fotograferar. Då kan du antingen använda en fjärrutlösare till kameran så att du har händerna fria hela tiden. Då kan också fotografera som vanligt med kameran på stativet, men enkelt släppa den utan att den trillar i backen. Detta är en fördel om du till exempel behöver instruera en modell med poser, eller leka med ett barn du fotograferar för att få barnet att skratta. Med ett stativ behöver du inte hitta ett ställe att lägga ifrån dig kameran på, mellan tagningarna.

Ett kamerastativ kan användas både till systemkameror, kompaktkameror och videokameror eftersom stativen är utrustade med en universalgänga som passar alla nyss nämnda kameror.

Specifika fotosituationer där ett kamerastativ är ett måste
Om du medvetet ska fota med onaturligt långa slutartider är ett kamerastativ ett måste. Annars får du oönskad skakningsoskärpa i dina bilder.

När du fotograferar vatten kan du använda långa slutartider för att få en effekt som gör att vattnet ser alldeles lent ut.
När du fotograferar fyrverkerier måste du använda lång slutartid för att få med hela ”smällen” så att säga. Annars blir det bara en liten ljusklump.

Vid båda dessa tillfällen bör du använda ett kamerastativ för att få bilden skarp även fast du använder långa slutartider.

Olika typer av stativ
Precis som med allt annat inom fotovärlden så finns det en uppsjö av olika kamerastativ, både vad det gäller märken, utseende och funktion.
Här nedan syns till exempel skillnaden mellan ett vanligt trebensstativ och ett trebensstativ med kulled.

När du fäster kameran på ett vanligt trebensstativ kan du vinkla kameran framåt och bakåt, samt åt höger och vänster. Men med hjälp av ett kulledsstativ kan du vinkla kameran åt alla möjliga håll eftersom kulan gör det möjligt att ”snurra” runt kameran mer flexibelt.

Höjd på stativet
Höjden på stativet regleras på två ställen. Dels har alla tre benen tre spännen vardera som kan vecklas ut. Dessutom kan mittendelen på stativet höjas och sänkas.

När stativet är helt hopfällt är det ungefär 60 cm långt och får enkelt plats i en behändig stativväska som vanligtvis följer med när man köper ett stativ. Som mest kan stativet bli ca 155 cm högt.

Att använda stativ i sluttningar
Om man vill fotografera en vacker landskapsbild och behöver använda stativ är risken stor att platsen du vill ställa stativet på är ojämn. Det kanske är så illa så att det till och med är en sluttning precis där du ska placera ditt stativ. Då får du fälla ut benen på stativet olika mycket för att parera ojämnheterna. Ett tips här är att placera ett ben framåt i sluttningen och två ben bakåt. Då minskar risken att stativet faller framåt, om sluttningen är väldigt brant. Se illustration nedan för att förstå hur jag menar. Tänk er att ni ser kameran och stativet framifrån.

Skriven av: Matilda Wik, fotograf i Norrköping 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*