Trebensstativ

Stativ används inom fotografi för att minska kamerans rörelser och ge bättre stabilitet. Då man vill jobba med låg exponeringstid, det vill säga ett mindre ljusinsläpp än vanligt, så kan ett kamerastativ göra skillnaden mellan en proffsig bild och en bild som är så suddig att man inte kan urskilja vad den föreställer!

Precis som namnet antyder så är ett trebensstativ ett stativ som stöttar en kamera med tre ben. Det här är den konstruktion som man ser i alla normala kamerastativ även om den varieras med hjälp av olika material och speciella funktioner som ger en bättre rörlighet och praktisk förvaring.

Kompakta Trebensstativ

Det som många eftersöker i ett trebensstativ är förstås stabilitet och enkel förvaring. Man måste ju kunna ta med sig ett kamerastativ med lätthet, men samtidigt går det inte att kompromissa med kvalitén på stativet. Ett uselt stativ leder i värsta fall till en kamera som rasar mot marken, och i bästa fall kommer det att samla damm i garderoben.

För att ett trebensstativ ska vara kompakt och lätt att förvara så brukar man kunna fälla ihop det, och det här är något som kan påverka stabilitet. Om man kan vika stativet fyra, fem gånger så ger det en kompakt förvaring men det kan också leda till problem med hållbarhet. Märken för kamerastativ som Fancier har utvecklat modeller där man både finner en kompakthet och material som håller. Kamerastativ som kan vikas eller fällas ihop vid 3 punkter är vanliga och kända för att fungera väl.

Trebensstativ med finesser

De flesta ser nog ett typiskt Fancier stativ med tre ben framför sig då de hör uttrycket trebensstativ. Visst är det så att många trebensstativ tillhör kategorin robusta kamerastativ med 3 ben, men det finns många olika varianter som kan underlätta då du ska pyssla med rörlig fotografering eller ge dig ut i vildmarken för att föreviga djur och natur. Ett klängbart trebensstativ är en smart uppfinning som nästan ser ut som en leksak. Med det här stativet kan man fästa sin kamera på en trädgren eller ställa den på golvet precis som vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*