Test av kolfiberstativ Weifeng WFC-594T

Här följer ett utförlig test av ett Weifeng WFC-594T. Ett robust och prisvärt kolfiberstativ för tyngre systemkameror, inköpt från www.kamda.se.

För att göra testet så rättvist som möjligt så har jag jämfört det rakt av med mitt förra favoritstativ, ett Manfrotto 718b. Det har varit mig troget i många år men är i minsta laget för att bära min Nikon D90 med tyngre objektiv. Har under en tid sneglad på kolfiberstativ men de har oftast en mycket hög prislapp på tusentals kronor.

Mitt första intryck av Weifeng är mycket positivt. Det väger bara markant mer än mitt Manfrotto, har en grym fulllängd och stabilitet och smarta funktioner som jag tidigare saknat, men först lite info:

Manfrotto 718b

Max höjd: 166,3cm
Max höjd med mittpelaren nere: 139,5cm
Hopfällt: 49cm
Max belastning: 2,5kg
Vikt: 1,4kg
Kamerahuvud: Trevägshuvud
Fäste: Snabbfäste, monteras på kamera

Weifeng WFC-594T

Max höjd: 181cm
Max höjd med mittpelaren nere: 151cm
Hopfällt: 51cm
Max belastning: 6kg (8kg från annan källa)
Vikt: 1,8kg
Kamerahuvud: Kulled
Fäste: Snabbfäste, monteras på kamera

Smidighet och finess
Ihopfällt är det bara 2cm längre än Manfrotto men tack vare de fyrdelade benen så når det en längd på hela 181cm. Det gör att man verkligen kan ta med det i en ryggsäck eller resväska men samtidigt kunna fota de mest krävande platserna. En finess som jag saknat på Manfrotto är att kunna ställa benen i mer än ett läge. På Weifeng kan man nämligen ställa benen nästan rakt ut genom en spärrknapp. Detta är mer användbart än vad man kan tro om man inte har varit ute på konstiga ställen och fotat förr med stativ. Att kunna vinkla ut ett eller flera av benen gör det otroligt flexibelt i de mest trånga och knepigaste miljöerna.
Stabilitet
Weifeng väger 0,4kg mer än Manfrotto men det man förlorar i bärbarhet vinner man i stabilitet. Tyngre desto bättre i kameravärlden men 1,8kg är nog i tyngsta laget för min smak, men vad jag har testat hittils så tycker jag det är värt det. Det följde med en bra väska med axelrem också.

Tack vare kolfiberkonstruktionen så får man en god styvhet och maxbelastning vid hög längd samtidigt som vikten hålls ner. Det finns säkert någon smart metod för att testa stabilitet på stativ men jag kom själv på ett ganska enkelt test. Jag satte de två stativen i ögonhöjd och tryckte av på kameraknappen med ett så lätt tryck som möjligt. Se resultatet nedan, vid 1/3s exponering (Weifeng-Vänster, Manfrotto-Höger). Vid hög zoom (200mm) så ser man att Weifeng gav högre skärpa. Jag brukar fota med exponeringsfördröjning eller fjärrkontroll för att fingret inte ska påverka men är man utomhus och det blåser så tror jag skillnaden är stor mellan dessa stativ. Det känns när man skakar på dem.

En annan smart finess som jag inte har på Manfrotto-stativet är en krok för att hänga på extra vikt. Att bara hänga dit väskan som på bilden kan ge mycket goda resultat.

Kamerahuvud (WF-571h)
Jag har alltid gillat mitt trevägshuvud på Manfrotto men jag måste erkänna att en kulled ger mer flexibilitet. Det tar också mindre plats. Jag har förut haft problem att fota i vertikalläge pga. dålig konstruktion av tredje leden men kulleden från Weifeng var över min förväntan. Det går att vinkla åt alla möjliga håll med lika stor precision hur man än vänder kameran. Det känns som att det är bra kvalité på rattarna som låser ordentligt och jag tyckte det var smart med dubbla rattar för att låsa kulleden. Det gör att man kan ställa in hur trög den skall vara i ”upplåst” läge och sedan låsa fast den helt med ratt nr. 2. Det är också en ordentlig ratt för att låsa fast snabbfästet till skillnad från snabbfästet på Manfrotto. Jag gillar också trögheten i första rotationleden, i horistonalplanet. Den är lagom trög men samtidigt mjuk vilket gör att man kan få väldigt jämna rörelser när man filmar. Känns som att det är byggt i olja på något sätt, ingen aning hur det fungerar. Visst är det en fördel med en lång spak också, men tack vare precisionen i lederna så går det mjukt och fint ändå. Det sitter också ett liten libell inbyggt för att indikera horisontalläge och enligt min iPhone så är den 0,0 grader vid mittenläget.

Denna del(snabbplatta) skruvas fast på kameran:

Summering
Ett absolut prisvärt stativ med övervägande positiva intryck men det låga priset har säkert sina nackdelar också. Den långvariga kvalitén kan jag inte uttala mig om i dagsläget men hittills är jag mycket nöjd. Det kommer garanterat att ersätta mitt gamla Manfrotto.

Positivt:
• Prisvärt
• Bra förhållande mellan stabilitet/vikt
• Kort ihopfällt
• Bra maxlängd
• Kulled med bra rattar
• Stabilt snabbfäste
• Viktkrok
• Flera viklägen på ben
• Bra låsning på benen

Negativt:
• Inget jag har sett hittills.

Av: David Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*