Stativ – Allmänt

Ska du ta bilder med lång slutartid? Vill du ta självporträtt? Vill du ta extrema närbilder? Vill du ta bilder på fyrverkerier? Då behöver du ett stativ!

Ett stativ är nästan ett måste om man vill använda slutartider kortare än 1/50sek utan att få skakningsoskärpa. Enbensstativ är smidiga men hjälper inte särskilt mycket vid längre slutartider.

Ett stativ kan användas till många olika typer av fotografering men främst de där man vill undvika skakningsoskärpa, till exempel vid fotografering i mörker eller närbilder. Även vid fotografering av självporträtt är ett stativ ett väldigt bra hjälpmedel.

Desto tyngre stativ, desto stabilare och mindre vibrationer. Det klarar även av vinden bättre. Minst vibrationer får du av stativ gjorda i trä eller kolfiber.
Ett tips är att hänga kameraväskan eller något annat tungt, i kroken vid mittenpelaren om det finns en sådan. Då blir stativet ännu stabilare.

En tumregel är 1 kg stativ per 100 mm brännvidd.

Kamerahuvuden:
Kulled är av vanlig modell om man inte behöver kunna montera kameran under stativet.

Kamerahuvud är ett fäste där varje riktning är separatlåsbara. Det går många gånger att tilta kameran 180 grader och på så vis montera huvudet under ett stativ och ändå jobba med kameran åt rätt håll.

Videohuvud har som regel en arm för att underlätta panorering när man filmar.

Av: Fotograf Ottilia Lindell i Halmstad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*